Франс Герен-Пас. Усвідомлення ідентичності: між походженням та життєвим шляхом

0625_mexico-border

Центр візуальної культури, «Політична критика» та Французький інститут запрошують на лекцію Франс Герен-Пас «Усвідомлення ідентичності: між походженням та життєвим шляхом», що відбудеться у вівторок, 21 квітня, о 19:00 в рамках циклу лекцій «Міграції, ідентичності, території», який триватиме впродовж 2015 року.

Кожного з нас пов’язує цілий ряд місць: місце народження, походження родини, місця, де ми проживали і де живуть наші близькі, місця омріяні чи уявні. Усі ці місця складають особисту ідентифікаційну географічну спадщину, яка, залежно від конкретної людини та її життєвої ситуації, може бути частково задіяною, або не задіяною зовсім. У своїй лекції французька дослідниця Франс Герен-Пас розповість про те, як сьогодні формується географічна репрезентація особи, як ми вибудовуємо стосунки з різними місцями свого життєвого шляху, яким чином наділяємо сенсом реальні та уявні місця нашого теперішнього чи колишнього перебування, чим зумовлене почуття приналежності населення до певної території.

Франс Герен-Пас є старшою науковою співробітницею Національного інституту демографічних досліджень (Париж), де керує дослідницькою лабораторією «Ідентичності та території населення». Географ за освітою, досліджує зв’язки між побудовою ідентичності та територіями в індивідуальному та колективному вимірах, проблеми відчуття приналежності до певної території у співвідношенні з географічними шляхами, новими місцями проживання, міграцією.

Лекційний цикл «Міграції, ідентичності, території» розроблений Французьким інститутом в Україні у співпраці з Центром франко-російських студій (CEFR) та триватиме впродовж 2015 року.

Французька ідентичність склалася внаслідок різних переміщень населення. Відтік сільського населення та його концентрація у великих індустріальних зонах, трудові міграції 19–20 століття, міграції внаслідок війн, прийом біженців, табори переміщених осіб, деколонізація, що супроводжувалася поверненням колоністів до метрополії та імміграцією з колишніх колоній, – усі ці процеси сформували обличчя сучасної Франції. Питання міграцій, кордонів та регіональної ідентичності ставляться сьогодні здебільшого в рамках Європейського Союзу. Будучи центральними у дослідженнях французьких істориків, соціологів та демографів, ці питання актуальні й для сучасної української ситуації. Протягом циклу лекцій «Міграції, ідентичності, території» українська аудиторія матиме нагоду познайомитися з дослідженнями провідних французьких науковців та обговорити, яким чином ці виклики постають сьогодні тут.

Вхід вільний

Робоча мова – французька, з послідовним перекладом на українську

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Організаційний партнер:
IFU_LOGO

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38063 1481204 (Назарій Совсун)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua