П’ята Київська бієнале

П’ята Київська бієнале відбуватиметься по всій Європі – у Києві, Івано-Франківську, Ужгороді, Берліні, Варшаві, Любліні, Антверпені та Відні як головній виставковій локації. У зв’язку із повномасштабним вторгненням росії, повноцінний проєкт бієнале у Києві довго здавався непевним, або й зовсім неможливим. Утім, із серією відкриттів, що розпочнеться в Києві у жовтні 2023 року та завершиться в Берліні 2024 року, п’ята Київська бієнале таки відбудеться.

Цьогорічна бієнале задумана як пан’європейська подія із розсередженими виставками та публічними програмами в кількох містах України та ЄС і реалізується у партнерстві з провідними європейськими інституціями у сфері сучасного мистецтва.

Проєкт спрямований на реінтеграцію української мистецької спільноти, розділеної війною i надання можливості її представникам/-цям разом із міжнародними колегами осмислити полiтичнi, культурні, соціальні та екологічні виклики, що зараз постали перед Україною, та помістити їх у глобальний контекст. Художні роботи, документальні розслідування та інституційні практики розглядатимуть можливі стратегії виходу із нинішнього глухого кута війни, авторитаризму та колоніалізму, уявляючи сценарії для нової України.

Децентралізована європейська Київська бієнале стане жестом побудови мостів та опор для довготривалих відносин з Україною як на особистому, так і на інституційному рівні, що збережуться й після проєктів, реалізованих восени 2023 року.