Виставка «Грозний: 9 міст»

groznyi_poster

21 березня – 5 квітня 2015
Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA, Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на виставку документального мультимедійного проекту «Грозний: 9 міст», що триватиме з 21 березня по 5 квітня за адресою Глибочицька, 44.

Проект «Грозний: 9 міст» є результатом чотирирічного дослідження фотографів Ольги Кравєц, Марії Моріної та Оксани Юшко, присвяченого різним аспектам повоєнного життя в Грозному. Через прискіпливий погляд на процеси, що відбуваються сьогодні в столиці, авторки представляють аналіз сучасного чеченського суспільства, що намагається подолати травму останніх двох війн та знайти свій шлях між традиційними чеченськими цінностями, мусульманським світом, Росією та глобалізацією.

Оголюючи приховані, але суттєві, пласти життя у повоєнному Грозному, експозиція поступово підводить до того, чим насправді живе оновлена чеченська столиця – місто, збудоване на місці масових поховань після двох кривавих війн.

Виставка побудована з 9 розділів, присвячених одному з вимірів Грозного, кожен з яких представлено як окреме «місто» в місті. Місто, якого нема – візуальний розділ, присвячений спогадам про вже не існуюче радянське місто та ще живій історії трьохсот тисяч життів, обірваних двома останніми війнами. Місто війни розповідає наслідки війни та її перехід в латентну форму, показуючи як насильство знаходить для себе нові виходи. Місто релігіїце місто стрімкої ісламізації та постмодерного фундаменталізму, проваджуваного Кадировим. Місто чоловіків та Місто жінок викриває гендерні проблеми, пов’язані з цими процесами. Місто чужинців – це історії непростих міжетнічних стосунків в місті. Місто нафти – економічний базис, на якому авторитарний президент Кадиров репресивними методами розбудовує своє Місто слуг народу, лояльних його режиму. Під тягарем постійних загроз та непевності, серед виру стрімких змін своїм повсякденним життям живе Місто звичайних людей.

Кураторка Анна Шпакова

Виставка працює щодня, окрім понеділка, з 13:00 до 19:00
Відкриття – 21 березня о 17:30
На відкритті будуть присутні дві авторки проекту – Марія Моріна та Оксана Юшко, а також кураторка Анна Шпакова.
22 березня о 18:00 планується екскурсія виставкою за участі авторок.

Вхід вільний

22 березня о 12:00 відбудеться майстер-клас із авторками та кураторкою проекту на тему «Груповий проект «Грозний: 9 міст» – як створити і показати проект, що критично оцінює те, що відбувається в твоїй ріднїй країні» у приміщенні простору DOCU/КЛАС (Будинок кіно, 2 поверх).

У день закриття виставки, 5 квітня о 19:00 відбудеться дискусія «Чеченський варіант», присвячена аналізу точок перетину між контр-териристичною операцією в Чечні та антитерористичною операцією на сході України.

Чи може історія чеченського конфлікту пролити світло на ситуацію в Україні? Що спільного між КТО та АТО? Чи може аналіз російської контртерористичної операції в Чечні вказати на можливі помилки та ризики української політики?

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти

Центр візуальної культури:

+ 38 0631481204 (Назарій Совсун)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua