Візуальна лабораторія Анастасії Шульгіної “Девіантна фігура на радянському екрані”

Оксана Несененко, 2010

Малюнок Оксани Несененко, 2010

Четвер, 1 червня, 19:00

Маргінальна культура в СРСР до недавнього часу лишалася поза увагою історико-культурних досліджень. У радянській історіографії репрезентація соціальних відхилень поставала однобоко, адже писали радше про безповоротне “викорінення зарази”, яку вважали пережитком, або метастазами капіталістичного минулого. Сьогодні ж завдяки доступності ряду документів, а також вестернізації методологічного інструментарію, ситуація суттєво змінилась. Тепер вивчення девіантної поведінки, зокрема в кінознавстві, дає науковцям можливість повноцінніше відтворювати специфіку культури повсякдення минулої доби.

Пияцтво як девіація, що має характерні побутові прояви, сформувало у кіно неоднозначний, та легко впізнаваний образ “алкоголіка”. Анастасія Шульгіна пропонує розглянути способи та стратегії зображення п’яниць у радянському кінематографі та поширені міфи довкола образу алкоголізму.

Анастасія Шульгіна – дослідниця кіно, режисерка, дизайнерка, наукова співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

Візуальна лабораторія існує у Центрі візуальної культури з 2010 року як платформа для презентації та обговорення досліджень, охоплюючи різноманітну проблематику в полі гуманітарного знання із фокусом на visual studies. Формат візуальної лабораторії дозволяє розглядати як поточні, так і завершені проекти, демонструючи процес дослідження та залучаючи усіх зацікавлених до виробництва спільного знання.

Вхід вільний.

За підтримки: ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation


350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black