Сергій Біленький. Український націоналізм між демократією та темною стороною: розмова про спадок

Ukrainian-nationalism-1920

Вівторок, 30 грудня, 2014, 19:00
Центр візуальної культури (Київ, вул. Глибочицька, 44, 2 поверх)

Центр візуальної культури та “Політична критика” запрошують на лекцію історика Сергія Біленького, що відбудеться у вівторок, 30 грудня, о 19:00.

Сьогодні як ніколи відчувається напруження між демократичним потенціалом українського націоналізму і його «темною» стороною – реальною та уявною загрозою неонацизму і правого популізму. І те, й інше проявилось під час Майдану та в дискурсі навколо нього. Лекція історика Сергія Біленького присвячена витокам цих процесів сьогодення – так званому класичному періоду українського національного руху (чи «українського націоналізму», як його часто називають на Заході) ХІХ – початку ХХ століть, його основним дилемам, традиціям та джерелам, зокрема, кореням його «темної» сторони.

Сергій Біленький – історик, викладач Університету Торонто, автор книжок “Михайло Максимович та освітні практики на Правобережній Україні в першій половині ХІХ століття” (Київ, 1999) та “Romantic Nationalism in Eastern Europe: Russian, Polish, and Ukrainian Political Imaginations” (Stanford University Press, 2012), а також редактор збірки вибраних текстів “Fashioning Modern Ukraine: Selected Writings of Mykola Kostomarov, Volodymyr Antonovych, and Mykhailo Drahomanov” (Canadian Institute of Ukrainian Studies, 2014).

Вхід вільний

За підтримки ERSTE Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319

Центр візуальної культури (ЦВК) був заснований 2008 року з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 150 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок.

Контакти:

+38097 436 98 99 (Юстина Кравчук)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua