Марсі Шор. Жити у правді, або про користь і шкоду історії для життя

image

П’ятниця, 19 грудня 2014, 19:00
Центр візуальної культури (Київ, вул. Глибочицька, 44, 2 поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію професорки Єльського університету Марсі Шор, що відбудеться у п’ятницю, 19 грудня, о 19:00.

У своїй лекції Марсі Шор поставить деякі з метафізичних питань про суб’єктивність та відповідальність, що турбували східноєвропейських дисидентів, коли вони намагалися висвітлити суттєві моменти свого болісного минулого. У лекції зачіпатиметься розчарування посткомунізмом, життя тоталітаризму після його смерті та дилеми суб’єктивності: у Маркса, Гавела та польської «Солідарності», а також під час повстання на Майдані.

Марсі Шор: “«Привид бродить по Європі – привид комунізму», – писали Маркс та Енґельс 1848 року. Більш ніж півтора століття потому комунізм досі приходить як привид із минулого. Протягом багатьох років комуністичні архіви грали роль фройдівського несвідомого – темної психічної шафи, у яку витісняється все занадто незручне для людської свідомості. Намагання «впоратися з минулим», як спроба, насамперед, відрізнити провину від невинності, часто засліплювало нас перед глибшими та більш сутнісними питаннями, які виявляло минуле”.

Марсі Шор – професорка історії Єльського університету. Досліджує та викладає інтелектуальну історію Східної Європи. Авторка книг «Ікра і попіл» про польсько-єврейську марксистську думку ХХ століття, та «Смак попелу», що аналізує інтелектуальну історію повоєнної Східної Європи. Працює над книгою «Зустрічі з феноменологією: сцени зі Східної Європи», досліджуючи феноменологічний аспект повстання на Майдані.

Робоча мова – англійська

Вхід вільний

За підтримки ERSTE Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319

Центр візуальної культури (ЦВК) був заснований 2008 року з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 150 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок.

Контакти:

+38097 436 98 99 (Юстина Кравчук)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua