Лекція Люсьєна Гюрбера “ЗАХИСНА АРХІТЕКТУРА. Між поліцейськими фантазіями та міською реальністю”

DefArch3 (1)

Понеділок, 22 серпня 2016, 19:00

Лекція Люсьєна Гюрбера:
ЗАХИСНА АРХІТЕКТУРА ТА “ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ ДИЗАЙНУ СЕРЕДОВИЩА.
Між поліцейськими фантазіями та міською реальністю

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію французького архітектора Люсьєна Гюрбера “Захисна архітектура та «запобігання злочинності за допомогою дизайну середовища». Між поліцейськими фантазіями та міською реальністю”, що відбудеться в понеділок, 22 серпня, о 19.00 в Центрі візуальної культури.
Новий тип міських меблів виник на вулицях багатьох мегаполісів західного світу: у Брюсселі, Лондоні, Парижі, Тулузі або Нанті ростуть шипи, шпильки, блоки, паркани, похилі поверхні, ребристі лавки, камери зовнішнього відеоспостереження й багато інших інструментів технологічного контролю і нагляду. Всі ці пристрої мають на меті лишень одне – виключити низку громадян з публічного простору як небажаних осіб. Ці «оборонні пристрої» стримують «погану» поведінку, репресуючи жебраків та безхатченків, а також визначають поведінку, якої повинні дотримуватися законослухняні громадяни: не лежати на вулицях, не ганяти на скейті, не жебракувати і т.п. Загроза захисних інструментів, що виникають в наших містах, унеможливлює користування публічним простором, але збільшує кількість брендів у міських пейзажах.

Люсьєн Гюрбер – архітектор майстерні «Vendredi» Нант Франція, художник учасник колективу «Radio as paper».

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт. Центр візуальної культури також виступив організатором Київської бієнале 2015 «Київська школа».

Вхід вільний

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation:
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Контакти:

+380639535143 Наталка Нешевець
Fb: VCRC