Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017: програма подій останнього тижня  

 

 

22–26 листопада, середа – неділя

У середу, 22 листопада, о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться показ та дискусія «Новий Інтернаціонал: поза межами нації»за участі автора, політичного активіста, співзасновника European AlternativesЛоренцо Марсілі (Італія), Олівера Ресслера (Австрія) – художника, чия спільна з Мариною Напрушкіною виставка «Мертві душі» проходить у Центрі візуальної культури в рамках Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017, і кураторки, дослідниці та викладачки Академії медіа-мистецтва в Кельні Ю Мі (Китай). Від мистецтва до політики, від теорії до низових практик – під час дискусії будуть обговорюватися шляхи до постнаціонального майбутнього.

У четвер, 23 листопада, о 16:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») учасники/ці та ініціатори/ки транснаціональних проектів Studio 14 та Shedhalle (Греція/Швейцарія/Італія/Польща/Німеччина) зберуться разом з українськими учасниками для обговорення ідеї «спільного лексикону для Європи». Розглядаючи цілий комплекс проблем, що переслідують сучасний політичний дискурс, – кордони та міграція, мови та переклади, традиції та прогнози майбутнього – учасники/ці семінару пов’яжуть попередні дослідження, здійснені в Афінах, з контекстом України та Східної Європи. Поєднуючи південні периферії (не)-Європи з її східними околицями, цей семінар спрямований на заснування спільної мови і формування лексикону майбутнього.

А о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться останній, п’ятий показ в рамках серії «Український революційний кіноавангард» – фільму Івана Кавалерідзе «Перекоп» (1930).

У п’ятницю, 24 листопада, o 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться презентація українського перекладу книжки Тімоті Снайдера «Про тиранію: двадцять уроків ХХ століття» за участі редакторки українського видання Катерини Міщенко та журналістки Ангеліни Карякіної (Україна). Ця книга професора історії Єльського університету Тімоті Снайдера – актуальний та лаконічний екскурс в історію ХХ століття. У ній автор звертає увагу на світові тенденції підваження демократії та пише про громадянську відповідальність за теперішні історичні процеси, створюючи інтелектуальний посібник для широкого кола читачів.

У суботу, 25 листопада, о 15:00 на Житньому ринку (вул. Верхній Вал, 16, м. «Контрактова площа») кураторка, архітекторка та учасники/ці виставки «Ринок» проведуть авторську екскурсію в експозиції.

Споруди українських критих ринків, зведені у 1960–1980-х роках, – це не визнані законом пам’ятки пізнього модернізму, що часто зазнають нищівних реновацій. Виставка «Ринок» привертає увагу до цих споруд як нововиявлених пам’яток. У центрі уваги проекту – його локація, київський Житній ринок, збудований у 1980 році в так званому інтернаціональному стилі.

Учасники/ці виставки: Дана Косміна, Микита Кадан, Володимир Кузнєцов, Ксенія Гнилицька, Олександр Бурлака, Олексій Биков, Давид Чичкан (Україна), Сергій Шабохін (Білорусь).

Кураторка виставки – Ганна Циба, архітекторка – Дана Косміна.

У суботу о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться показ фільму видатного польського художника, режисера і куратора Артура Жмієвського «Погляд» (2016–2017) та обговорення за участі автора. Цей фільм був знятий у так званих «Джунглях» – найвідомішому європейському таборі для біженців у французському місті Кале. До того, як їх ліквідувала влада Франції, «Джунглі» стали прихистком для близько десятьох тисяч осіб та нагадували окреме місто. Люди там проживали в наметах або саморобних будинках та розселялися по «кварталах» відповідно до країни свого походження – Сирії, Пакістану, Афганістану та інших. Більшість із них пережили війну, насильство, втрату рідних та небезпечну подорож. Незадовго до ліквідації табору його мешканці самоорганізувались, аби відстояти свою тимчасову домівку.

Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017 завершиться перформансом всесвітньо відомої французької художниці ОРЛАН «Петиція проти смерті», що відбудеться у неділю, 26 листопада, о 15:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська»).

ОРЛАН – одна з найвідоміших сучасних французьких художниць та провідних фігур так званого тілесного напрямку в мистецтві, який сама ОРЛАН у своєму маніфесті 1989 року назвала «плотським мистецтвом» («carnal art»). Як медіум та матеріал своєї художньої практики ОРЛАН використовує власне тіло. Вона створює скульптуру, перформанси, фото, відео, а також відеоігри та розширену реальність, використовуючи, зокрема, такі техніки як хірургія та біогенетика. Завжди дотепні, пародійні й навіть гротескні, її провокативні роботи можуть шокувати, тому що руйнують наперед встановлені коди.

На закритті Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017 ОРЛАН представить перформанс «Петиція проти смерті», що складатиметься з двох частин: флешмобу на вулиці (за участі 30 місцевих учасниць/ків) та виступу в концертній залі Інституту наукової, технічної та економічної інформації (УкрІНТЕІ), «Тарілка».

Вхід вільний.

Організатор – Центр візуальної культури (Київ, Україна).

Інституційні партнери: Avtonomi Akadimia (Афіни, Греція), Columbia Global Centers | Paris (France), DAAD Artists-in-Berlin Program (Берлін, Німеччина), De Balie (Амстердам, Нідерланди), Depo (Стамбул, Туреччина), Depot (Відень, Австрія), documenta 14 (Афіни/Кассель, Греція/Німеччина), European Alternatives (Париж, Франція), Forum Transregionale Studien (Берлін, Німеччина), Institute for Human Sciences (Відень, Австрія), Political Critique (Варшава, Польща), Shedhalle (Цюрих, Швейцарія), Studio 14 (Афіни, Греція), Transeuropa Festival 2017 (Мадрид, Іспанія), tranzit.cz (Прага, Чехія), видавництво «Медуза» (Київ, Україна), BURSA GALLERY (Київ, Україна), Hromadske.UA (Київ, Україна), Національний центр Олександра Довженка (Київ, Україна).

Партнери: British Council / Delegation of the European Union to Ukraine, Charles Stewart Mott Foundation, ERSTE Foundation, European Cultural Foundation, International Renaissance Foundation, Robert Bosch Foundation.

Інформаційні партнери: Hromadske. UA, Український тиждень, Odessa Review, Birdinflight, Політична критика, Prostory, Update, Cultprostir.ua, Телекритика, Хмарочос, Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру, PinchukArtCentre