Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ: програма другого тижня

 

Проект Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ проходить у форматі міжнародного форуму мистецтва й знання в київському Будинку кіно до 25 травня.

В рамках проекту у п’ятницю, 18 травня, о 19:00 у Синій залі Будинку кіно відбудеться лекція політичної мислительки Шанталь Муфф «Афекти демократії». Шанталь Муфф розгляне ключову роль, яку в політиці відіграють «пристрасті» – спільні афекти, залучені до конструювання колективних ідентичностей. Запозичуючи ідеї Спінози, Фройда й Вітґенштайна, а також розвиваючи власну теорію агоністичної демократії, Шанталь Муфф розгляне роль мистецьких практик у створенні афектів, що здатні мобілізувати колективну волю, спрямовану на досягнення демократичного ідеалу.

Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.

Шанталь Муфф (Бельгія, 1943) – політична філософиня, професорка політології у Центрі вивчення демократії Вестмінстерського університету в Лондоні, членкиня-кореспондентка Міжнародного коледжу філософії у Парижі. Авторка книжок «Повернення до політичного» (1993), «Демократичний парадокс» (2000), «Про політичне» (2005), «Агоністика: осмислювати світ політично» (2013), а також «В ім’я народу» (2016) разом із Іньїґо Еррехоном.  

У суботу, 19 травня, о 16:00 у Синій залі Будинку кіно відбудеться симпозіум «Жива газета. Спадок Празької весни сьогодні» під кураторством Віта Гавранека і Терези Стейскалової (transit.cz, Чехія). Учасники та учасниці симпозіуму, серед іншого, обговорюватимуть одне з найактуальніших питань того часу – чи можливо реформувати соціалістичну модель.

Мова події – англійська.

Учасники(ці) симпозіуму:

Томаш Гучко (Словаччина, 1983) – перекладач, публіцист, письменник, головний редактор щомісячного журналу «Капітал». Живе та працює у Братиславі.

Збинєк Баладран (Чехія, 1973) – публіцист, художник, куратор та архітектор виставок. 2001 року заснував у Празі Центр сучасного мистецтва Display (з 2007 року – tranzitdisplay). Входив до кураторської команди Manifesta 8 (2010).

Алєксєй Клюйков (Росія, 1983) – художник, ілюстратор, співзасновник групи «Радикальні реалісти». Живе та працює у Празі.

Павел Барша (Чехія, 1960) – професор філософії у Карловому університеті, дослідник політики пам’яті, орієнталізму та емансипативних рухів.

Віола Єжкова (Чехія, 1979) – режисерка документального кіно та співробітниця чеського радіо «Влтава».

У неділю, 20 травня, о 19:00 у Синій залі Будинку кіно відбудуться покази чеських фільмів 1960-х років та презентація Терези Стейскалової «Режисери всіх країн, єднайтеся!». Після показу фільмів «Чорне й біле» (1968) Крішни Вішваната й «Фуга на чорних клавішах» (1965) Драгоміри Віганової Тереза Стейскалова розповість про амнезію культурного обміну в контексті тимчасового перебування студентів із Неприєднаних країн у Чехословаччині. Вона зосередиться на зустрічі між азійськими та африканськими студентами, які вивчали кіно, і чехословацькою «новою хвилею» у 1960–1970-х роках, а також на парадоксі расизму під час соціалізму.

Мова презентації – англійська.

Тереза Стейскалова (Чехія, 1981) – дослідниця та публіцистка, кураторка у tranzit.cz. Разом зі Збинєком Баладраном курувала проект «Біафра духу: студенти “третього світу” в Чехословаччині» (Національна галерея, Прага). Співавторка книжок «Хто є художником?» (2015) та «Режисери всіх країн, єднайтеся!» (2018).

Tакож у неділю, 20 травня, о 14:00 в художніх майстернях на вул. Сошенка, 33 колективи Tokonoma (Німеччина) та «Сошенка, 33» (Україна) презентуватимуть свій спільний художній проект, що розпочався у 2017 році в рамках documenta 14.

Мова презентації – англійська.

Tokonoma (Кассель) – платформа для розвитку молодого мистецтва і клубної культури. Навесні 2012 року колектив Tokonoma перетворив колишній роздрібний магазин у Касселі на багатофункціональний простір, Квартиру Tokonoma.

«Сошенка, 33» (Київ) – колектив, а також форма ситуативної організації художників, членів інших колективів та груп. Важливою частиною практики є активістська діяльність щодо збереження та розвитку художніх майстерень Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури на вул. Сошенка, 33.

Повний опис програми проекту – за посиланням http://vcrc.org.ua/68-now/.      

Вхід на всі заходи – вільний.

Організатор – Центр візуальної культури (Київ)

Автори емблеми – Experimental Jetset, Амстердам 2018

Інституційні партнери: De Balie (Амстердам, Нідерланди), European University Viadrina (Франкфурт-на-Одері, Німеччина), Krytyka Polityczna (Варшава, Польща), Medusa Books (Київ, Україна), tranzit.cz (Прага, Чехія).

За підтримки: Bundeszentrale für politische Bildung, Goethe-Institut в Україні, Prince Claus Fund.

Інформаційні партнери: Політична критика, Update, Телекритика, Хмарочос, VECTOR.media