Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ: програма першого тижня

 

Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ відкриється у п’ятницю, 11 травня, о 19:00 у Червоній залі Будинку кіно лекцією французького філософа Жака Рансьєра «Реполітизуючи французький 68-й».

Проект проходитиме у Будинку кіно в Києві з 11 по 25 травня у форматі міжнародного форуму мистецтва й знання, на якому вперше в Україні виступлять з лекціями видатні філософи та історики сучасності Жак Рансьєр (Франція), Шанталь Муфф (Бельгія), Аляйда Ассман (Німеччина), Аґнеш Хеллер (Угорщина) та Алєксєй Юрчак (США). Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ досліджує політичний та культурний спадок протестів і боротьби 1968-го, беручи до уваги суперечності цього історичного моменту для Заходу та Сходу Європи з перспективи п’ятдесяти років потому.

У п’ятницю, 11 травня, о 19:00 у Червоній залі Жак Рансьєр у своїй лекції «Реполітизуючи французький 68-й» розгляне цілі та практики революційного руху у Франції 1968 року, які зосереджувалися на співвідношенні між університетською системою та капіталістичним домінуванням і продемонстрували, що означає політика як сила колективного винайдення: винайдення імен, що ламають соціальні ідентичності, та дій, що розривають зв’язки, на яких тримається соціальний консенсус. Такі винайдення зазвичай мисляться як прояви спонтанного та ефемерного бунту. Втім, саме ці моментальні розриви звичного стану речей породжують специфічну темпоральність політики.

Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.

Жак Рансьєр (Франція, 1940) філософ, політичний теоретик. Почесний професор факультету філософії Університету Париж VIII, де викладав з 1969 до 2000 року. Багато писав про соціальну емансипацію, літературу, кіно та відношення між естетикою та політикою. Серед найвідоміших його книжок: «Ніч пролетарів» (1981), «Учитель-незнайко» (1987), «Незгода. Політика і філософія» (1994), «Розподіл чуттєвого» (2000), «Кінематографічна байка» (2001), «Розкріпачений глядач» (2007), «Естезис: сцени естетичного режиму» (2011), «Загублена нитка» (2014).

У суботу, 12 травня, о 16:00 у Синій залі відбудеться презентація «Надбудова» амстердамської студії графічного дизайну Experimental Jetset. Маріке Штолк, Ервін Брінкерс та Денні ван ден Дунґен розкажуть про своє дослідження міста як платформи для графічної мови. Вони зосередяться на чотирьох ключових темах свого дослідження: конструктивізмі, Ситуаціоністському інтернаціоналі, русі прово та пост-панку. Колектив проведе презентацію у форматі слайд-шоу із демонстрацією власних робіт.

Мова презентації – англійська.

Experimental Jetset (Нідерланди, 1997) студія графічного дизайну, заснована Маріке Штолк, Ервіном Брінкерсом та Данні ван ден Дунґеном. Зазвичай працюють із друкованими матеріалами та інсталяціями. Брали участь у проектах Міського музею Амстердама, Центру Помпіду, Музею американського мистецтва Вітні та ін. 2007 року значну частину робіт Experimental Jetset придбав Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку. 2015 року Roma Publications (Амстердам) видали монографію під назвою «Висловлювання і контрвисловлювання: нотатки про Experimental Jetset». У 2000–2013 роках Experimental Jetset викладали в Академії Герріта Рівальда (Амстердам), зараз – у ARTEZ Werkplaats Typografie (Арнхем). У 2017 році ЕJ розробили дизайн Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017, а у 2018 – проекту Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ.

В неділю, 13 травня, о 16:00 у Синій залі відбудеться зустріч із художником Іґорем Ґрубічем. Художник розповість про свій проект «366 ритуалів визволення», що складається з різних мікрополітичних інтервенцій у публічний простір, які він здійснював щодня протягом 2008 і частково 2009 року. Відправною точкою проекту стала 40-ва річниця травня 1968 року: Іґор Ґрубіч відсилає до спадку концептуальних мистецьких практик у колишній Югославії, політичних фільмів Жана-Люка Ґодара та культурних стратегій кінця 60-х та початку 70-х років.

Мова події англійська.

Іґор Ґрубіч (Хорватія, 1969) – художник, відомий з 1990-х років своїм інтервенціями у міський публічний простір. Працює з різними медіа, зокрема із фото та відео. З 2000 року займається створенням документальних фільмів, телевізійних репортажів та роликів для соціальної реклами. Учасник багатьох міжнародних виставок та бієнале.

Адреса локації проекту – київський Будинок кіно (вул. Саксаганського, 6).

Вхід на всі заходи – вільний.

Повний опис програми проекту – за посиланням http://vcrc.org.ua/68-now/.

Організатор Центр візуальної культури (Київ)

Автори емблеми Experimental Jetset, Амстердам 2018

Інституційні партнери: De Balie (Амстердам, Нідерланди), European University Viadrina (Франкфурт-на-Одері, Німеччина), Krytyka Polityczna (Варшава, Польща), Medusa Books (Київ, Україна), tranzit.cz (Прага, Чехія).

За підтримки: Bundeszentrale für politische Bildung, Goethe-Institut в Україні, Prince Claus Fund.

Інформаційні партнери: Політична критика, Update, Телекритика, Хмарочос, VECTOR.media