Програма подій третього тижня Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017

7–12 листопада, вівторок – неділя

Радіо Інтернаціонал представляє аудіотур Picрic (Україна) «Майдан. Прогулянка», що розпочнеться у вівторок, 7 листопада, о 14:00 біля станції метро «Університет» і триватиме до 15:30. Аудіотур «Майдан. Прогулянка» – це історія Марії, студентки Києво-МогилянськоЇ Академії, яка в ніч на 11 грудня 2013 року поїхала на Майдан захищати наметове містечко. Вартість квитка – 200 гривень (для студентів та пенсіонерів – 150 гривень). Придбати квитки можна у кафе «Vagabond» (вулиця Григорія Сковороди, 7) або онлайн після реєстрації за посиланням. Для участі необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу.

А о 19:00 у вівторок, 7 листопада, в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться премєра перформансу «П’єса» художниці Валентини Петрової (Україна). Досліджуючи рамки тексту та владні стосунки, закладені у промовлянні, «П’єса» працює із втіленнями інтимності та нехтує спільним заради однакового включення всіх учасниць та учасників у поле висловлювання. Вхід вільний.

У середу, 8 листопада, о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться презентація українського перекладу книжки Джудіт Батлер «Фрейми війни. Чиї життя оплакують?» за участі редакторки українського видання Катерини Міщенко, перекладачки Юстини Кравчук і публіцистки Катерини Сергацкової (Україна). У «Фреймах війни» Батлер – одна з провідних фігур у гендерній теорії та сучасній філософії – аналізує західні форми ведення військових дій, зокрема вивчаючи, як медіа зображають державне насильство. Від цього зображення залежить розуміння самого людського життя, яке відповідно до заданої рамки (фрейму) може розглядатися як варте чи не варте проживання. Вхід вільний.

У четвер, 9 листопада, о 19:00 відбудеться третій показ в рамках серії «Український революційний кіноавангард» – фільму Дзиґи Вертова «Одинадцятий» (1928). Вхід вільний.

У п’ятницю, 10 листопада, o 17:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») художник Хіроші МакДональд Морі (Японія) під час свого виступу «Фінальна фантазія ІІ – 21 переклад “наміру” японською – 喜怒哀楽 Кідоайраку (Радість-Лють-Сум-Задоволення)» розгляне формальні та структурні методи, за допомогою яких японське суспільство імпортує та експортує культури та ідеології, – від укійо-е (浮世絵), або світу плаваючих зображень, до манґа, рольових ігор, міфології та японських релігій. Вхід вільний.

А о 19:00 у BURSA GALLERY (вул. Костянтинівська, 11-Б, м. «Контрактова площа») відбудеться відкриття групової виставки «Dance, Dance, Dance». Образ рейву, похований наприкінці 90-х, нещодавно воскрес, але цього разу ще далі на схід, ніж Східний Берлін. Однією з його обителей проголосили Київ, який західні пілігрими відкрили для себе разом із бунтом, вуличною демократією і всім тим, чому належить бути на північ від Стіни. Новий Схід, політико-поетична формація нового горизонту свободи й вітальної енергії, став дороговказом для тих, хто шукає життя поза межами фортеці Старого Світу.

«Dance, Dance, Dance» – дослідницька виставка, присвячена техно-ренесансу та його контексту, і зосереджена на політичному картографуванні молодіжних культур, міфологізації простору за межами ЄС та продукуванні концепції «Нового Сходу», що намагається охопити колишні радянські республіки та країни Варшавського договору, працюючи з її західною презентацією та місцевою рецепцією. Спостерігаючи за самопроголошеними «новими берлінами», виставка розгляне пострадянську танцювальну сцену як яскравий симптом соціальних та політичних процесів поза межами вузького визначення Європи.

Учасники та учасниці виставки: Марія Городецька (Велика Британія), Анна Рочнова (Чехія), Олексій Таруц, Кирило Савченков (Росія), Мішка Бочкарьов, Сергій Нікітін, Ігор Окунєв, Вова Воротньов, Ярема Малащук та Роман Хімей (Україна).

Куратор – Сергій Климко (Україна).

Виставка триватиме до 10 грудня і працюватиме з вівторка по неділю, із 12:00 до 20:00. Вхід вільний.

В суботу, 11 листопада, о 12:00 у BURSA GALLERY (вул. Костянтинівська, 11-Б, м. «Контрактова площа») в рамках виставки «Dance, Dance, Dance» відбудеться музичний перформанс «Healthy live: Більше несамовитих марень» Олексія Таруца, російського художника, який працює з перформативними та ситуативними практиками, а також звертається до музичної форми, використовуючи її як виражальний засіб та канал для критики символічного і культурного обміну. Вхід вільний.

А з 13:00 до 19:00 у Художніх майстернях на Сошенка, 33 проходитиме презентація проекту «mocumenta». «Сошенко, 33» як колектив художників та альтернативний простір був частиною documenta 14, в рамках якої відбулася його резиденція у просторі «Tokonoma» в Касселі (Німеччина), а також проект «Title on the Spot» разом із колективами із Косово, Бельгії та Швейцарії. Ці практики художньої співпраці – спроба створення спільного «поля» між колективами та ініціативами, що походять з різних контекстів. Учасники та учасниці проекту: Анна Сорокова, Тарас Ковач, Аліна Якубенко, Олександр Долгій, Мітя Чуріков, Добриня Іванов, Наталія Маценко, Юрій Єфанов (Україна). Вхід вільний.

У неділю, 12 листопада, о 14:00 в рамках експериментальної радіомайстерні Радіо Інтернаціонал відбудеться аудіотур Piсрic (Україна) «Справа Менделя Бейліса». У 1911-1913 роках у Києві відбувався судовий процес проти Менделя Бейліса, звинуваченого в убивстві 12-річного хлопчика. Звинувачення наполягало на ритуальному характері вбивства і висувало версію, що Бейліс, який був євреєм, хотів убити християнського хлопчика. Справу було ініційовано правими організаціями (чорносотенцями) і всупереч думкам експертів і слідчих, підтримано низкою впливових політиків тогочасної Російської імперії. Аудіотур є спробою прогулятися слідами цієї справи. Місце зустрічі та початку туру – кінотеатр Жовтень (вул. Костянтинівська, 26, м. «Контрактова площа»). Вартість квитка – 200 гривень (для студентів та пенсіонерів – 150 гривень). Придбати квитки можна у кафе «Vagabond» (вулиця Григорія Сковороди, 7) або онлайн після реєстрації. Для участі необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу.

У неділю о 17:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться показ документального фільму «Парко» про автостоянку, що перетворилася на зелений парк у серці Афін, та дискусія «Від паркінгу до парку» про неперервний символічний протест, під час якого міські низові ініціативи вливаються у масові протести, за участі авторки фільму, активістки та медіа-художниці Клари Стелли Гюнеке (живе і працює в Берліні та Афінах). Вхід вільний.

О 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться лекція дослідниці кіно та медіа-мистецтва, низової політики та філософії, викладачки кафедри теорії кіно та культурології факультету медіа в Університеті Афін Юлії Мерміґкої «Етико-естетична парадигма проти нігілізму в соціальному полі: випадок Греції та вбивство Павлоса Фіссаса». Лекторка застосовує теорію макро- і мікрополітики бажання Дельоза і Ґватарі для аналізу сучасної грецької історії та нігілістських аспектів грецького суспільства. Після лекції відбудеться дискусія про схожість та відмінність між Грецією та Україною. Вхід вільний.

Організатор – Центр візуальної культури (Київ, Україна).

Інституційні партнери: Avtonomi Akadimia (Афіни, Греція), Columbia Global Centers | Paris (France), DAAD Artists-in-Berlin Program (Берлін, Німеччина), De Balie (Амстердам, Нідерланди), Depo (Стамбул, Туреччина), Depot (Відень, Австрія), documenta 14 (Афіни/Кассель, Греція/Німеччина), European Alternatives (Париж, Франція), Forum Transregionale Studien (Берлін, Німеччина), Institute for Human Sciences (Відень, Австрія), Political Critique (Варшава, Польща), Shedhalle (Цюрих, Швейцарія), Studio 14 (Афіни, Греція), Transeuropa Festival 2017 (Мадрид, Іспанія), tranzit.cz (Прага, Чехія), видавництво «Медуза» (Київ, Україна), BURSA GALLERY (Київ, Україна), Hromadske.UA (Київ, Україна), Національний центр Олександра Довженка (Київ, Україна).

Партнери: British Council / Delegation of the European Union to Ukraine, Charles Stewart Mott Foundation, ERSTE Foundation, European Cultural Foundation, International Renaissance Foundation, Robert Bosch Foundation.

Інформаційні партнери: Hromadske. UA, Український тиждень, Odessa Review, Birdinflight, Політична критика, Prostory, Update, Cultprostir.ua, Телекритика, Хмарочос, Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру