Якуб Маймурек. ЩО ПОЛІТИЧНА КРИЗА В ПОЛЬЩІ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ ЄВРОПИ?

P1010964

Субота, 19 березня 2016, 18:00
Розмова з публіцистом Якубом Маймуреком (Варшава)
Що політична криза в Польщі означає для Європи?

Центр візуальної культури та “Політична критика” запрошують на дискусію з публіцистом Якубом Маймуреком на тему “Що політична криза в Польщі означає для Європи?”, яка відбудеться у суботу, 19 березня, о 18:00.

Одразу після перемоги на парламентських виборах восени 2015 року правої консервативної партії “Право і справедливість” в Польщі розпочалася глибока політична і конституційна криза, яка триває донині. Спроби правлячої партії заблокувати роботу Конституційного Суду, підпорядкувати собі публічні медіа та розширити повноваження поліції викликають асоціації з цілим рядом авторитарних режимів, що сформувалися в Східній Європі протягом поточної декади – від Угорщини Віктора Орбана до України Віктора Януковича. Занепад польської ліберальної демократії може стати поворотним пунктом у теперішній кризі Євросоюзу, адже саме Польща протягом останніх десятиліть вважалася взірцем вдалої “посткомуністичної трансформації”. Але чи справді ця трансформація була настільки успішною, як про це звикли думати в Україні? Які соціальні процеси, конфлікти та протиріччя призвели до приголомшливого правого повороту й теперішньої кризи у Польщі?

Якуб Маймурек – публіцист, філософ, кінознавець. Коментує поточні політичні події для видань Wirtualna Polska, Krytyka Polityczna тощо. Редактор і співавтор багатьох видань на тему політичної філософії (зокрема, L’idée du communisme II), а також кінематографу та сучасного мистецтва (зокрема, Polish Cine Art).

Модератор – Олексій Радинський

Робоча мова – англійська

20 березня о 18:00 у Центрі візуальної культури відбудеться лекція Якуба Маймурека на тему “До топології фільму-есе”.

Вхід вільний

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation:
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт. Центр візуальної культури також виступив організатором Київської бієнале 2015 «Київська школа».

Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Контакти:

+380676695457 Ганна Циба
+380639535143 Наталка Нешевець
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua