Хіто Штеєрл відкриє “Школу образу та доказу” Київської бієнале 2015

Screen Shot 2015-08-10 at 11.04.42

У суботу, 15 серпня, о 18:00 в Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44) відбудеться відкриття “Школи образу та доказу” – одного з освітніх проектів Київської бієнале 2015 “Київська школа”. У рамках відкриття відбудеться зустріч із режисеркою Хіто Штеєрл (Німеччина), а також міні-ретроспектива її фільмів.

Хіто Штеєрл – режисерка та художниця, авторка культових текстів та радикальних відео-есе. і У своїх роботах Штеєрл досліджує глобальну циркуляцію образів та політичний потенціал нових медіа. 2015 року Хіто Штеєрл представляє Німеччину на 56-ій Венеційській бієнале. Її персональні виставки проходили в Institute of Contemporary Arts (Лондон), Van Abbemuseum (Ейндховен), e-flux (Нью-Йорк), Chisenhale Gallery (Лондон) тощо. Хіто Штеєрл – професорка мистецтва нових медій у берлінському Університеті мистецтв.

У рамках міні-ретроспективи Хіто Штеєрл будуть показані фільми:

“Листопад” / November (2004, 25’). Режисерка розслідує смерть своєї близької подруги – ліворадикальної активістки Андреа Вольф, яка приєдналася до збройної боротьби курдів проти турецької армії.

“Прекрасна Андреа” / Lovely Andrea (2007, 30’). Авторка фільму вирушає до Токіо, щоб віднайти власне фото, зроблене для в часи її молодості для японського порнографічного журналу.

“Абстракція” / Abstract (2012, 7‘). У цьому фільмі Хіто Штеєрл повертається до теми загибелі її подруги Андреа Вольф, звинувачуючи західні корпорації у підтримці державного тероризму.

“Журнал №1” / Journal #1 (2007, 20’). Під час війни у Боснії було втрачено першу в історії цієї країни кінохроніку. Режисерка розшукує свідчення про цю історію, паралельно аналізуючи історію балканських воєн.

“У вільному падінні” / In Free Fall (2012, 33’). Фільм розглядає медійні образи авіакатастрофи як метафору спекулятивного капіталізму.

Робоча мова дискусії – англійська. Фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Тексти Хіто Штеєрл можна знайти за посиланнями:

http://ukraine.politicalcritique.org/2015/01/prosto-nam-mezhy-ochi/

http://os.colta.ru/art/projects/111/details/15533/

http://www.e-flux.com/journal/proxy-politics/

http://www.e-flux.com/journal/in-free-fall-a-thought-experiment-on-vertical-perspective/

http://www.e-flux.com/journal/beginnings/

“Школа образу і доказу” на Київській бієнале 2015 – це освітній проект для документалістів, дослідників медіа і медіа-активістів, а також платформа для експериментів у сфері документального відео. У “Школі образу і доказу” пройдуть майстер-класи, семінари та лекції Сергія Лозниці (Україна – Німеччина), Наталки Гуменюк (Україна), Cвітлани Матвієнко (Канада), Руті Села (Ізраїль), Джеймса Т. Хонґа (США), Лесі Кульчинської (Україна), Хаїма Сокола (Росія), Ніка Даєр-Візефорда (Канада), Ніла Белуфа (Алжир), Станіслава Мензелевського (Україна), Ангеліни Карякіної (Україна), Артура Жмієвського (Польща), Ольги Папаш (Україна), Томаша Рафи (Словаччина), Катерини Сергацкової (Україна), Венделін ван Ольденборґ (Голландія) та інших.

Проект реалізується за підтримки Швейцарської Конфедерації
swiss