Програма подій другого тижня Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017

 

 

1–5 листопада, середа – неділя

У середу, 1 листопада, о 19:00 відбудеться презентація видання «Політична Критика Афіни» (Krytyka Polityczna Athens) за участі Каті Ерхардт (AthenSYN) та Юлії Штраус (Avtonomi Akadimia) (Греція/Німеччина). Катя Ерхардт розповість про дослідницький проект «Universitas» освітню модель для вчителів та учнів, що вийшла за рамки національних та соціально-політичних кордонів. Учасники цього проекту, художники з Сирії, Греції та Німеччини, разом із афінянами та мігрантами працювали в майстернях табору для біженців в Афінах та локаціях Афінської бієнале, шукаючи відповіді на питання, чого може навчити «криза» біженців. Юлія Штраус представить свій проект «Автономна академія» (Avtonomi Akadimia) та поділиться досвідом трансформації європейської системи освіти та практичного використання освітнього формату як наступного кроку після активістського мистецтва.

О 20:00 відбудеться акція художниці Марти Медей (Польща/Німеччина) – «Пам’яті Зиґмунта Баумана», присвячена видатному соціологу та філософу Зиґмунту Бауману (1925–2017), який пішов з життя цього року.

У четвер, 2 листопада, о 19:00 відбудеться другий показ в рамках серії «Український революційний кіноавангард» – фільму Михаїла Кауфмана «Навесні» (1929).

У п’ятницю, 3 листопада, o 17:00 художник та театральний режисер Хельмут Батіста (Бразилія) під час презентації «Глибоке вивішування» розповість про засновану ним 1998 року ініціативу «CAPACETE» осередок у Ріо-де-Жанейро, що включає щорічну художню резиденцію, лекторій, видавництво, книгарню та багато іншого.

А о 19:00 відбудеться перформанс художника та дослідника звуку Себастіана Бейз Шефера (Німеччина) «Акустична зброя: від Walls of Jericho до плейлисту GitMo», що представить записи звуку у його найбільш зловісній формі, ставлячи питання «чи може звук насправді когось убити?».

У суботу, 4 листопада, о 16:00 під час виступу «Ніякого жаху! Нічого не боятися в тривожні часи», художники Джудіт Гольцер і Марсель Шобель (Німеччина) розкажуть про свій «Відкритий книжковий проект» та нову мову на основі різноманітних звуків та зображень.

А о 19:00 філософ та культуролог Михаїл Риклін (Німеччина) прочитає лекцію «Фіаско світової революції» на основі матеріалу своєї останньої книги «Приречений Ікар. Червоний Жовтень в сімейній перспективі» (2017), написаної напередодні сторіччя Жовтневої революції. У книзі та лекції Михаїл Риклін розглядає, як ця подія відбилася на історії його родини. Двоюрідний дід автора, Микола Чаплін, був лідером радянської молоді в 19241928 рр., коли Жовтнева революція сприймалася не інакше, як перший крок до світової. Після краху цих сподівань Микола та його товариші (Лазар Шацкін, Бесо Ломінадзе, Олександр Косарєв) стали жертвами Великого терору. Дід автора, Сергій Чаплін, був радянським розвідником, заарештованим у справі старшого брата, пройшов від ленінградських «Хрестів» до колимського рудника і також був розстріляний.

В неділю, 5 листопада, художники, засновники анти-копірайт ініціативи «Pirate Cinema» Ян Ґербер та Себастіан Лютґерт (Німеччина) проведуть серію показів та обговорень «Піратське кіно та нові форми протидії політиці й мистецтву»:

14:00 Революція 1 (Французька): Кріс Маркер, Гаспар Ґланц, Уте Голль, Пітер Отт та ін.

17:00 Революція 2 (Жовтнева): Кіра Муратова, Петер Черкасскі, Артавазд Пелешян, Кен Джейкобс та ін.

20:00 Революція 3 (Цифрова): Дзиґа Вертов, Альфред Гічкок, Жан-Люк Годар, Філіп Ґранріє та ін.

Усі заходи відбудуться в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська»).

Вхід вільний.

Організатор – Центр візуальної культури (Київ, Україна).

Інституційні партнери: Avtonomi Akadimia (Афіни, Греція), Columbia Global Centers | Paris (France), DAAD Artists-in-Berlin Program (Берлін, Німеччина), De Balie (Амстердам, Нідерланди), Depo (Стамбул, Туреччина), Depot (Відень, Австрія), documenta 14 (Афіни/Кассель, Греція/Німеччина), European Alternatives (Париж, Франція), Forum Transregionale Studien (Берлін, Німеччина), Institute for Human Sciences (Відень, Австрія), Political Critique (Варшава, Польща), Shedhalle (Цюрих, Швейцарія), Studio 14 (Афіни, Греція), Transeuropa Festival 2017 (Мадрид, Іспанія), tranzit.cz (Прага, Чехія), видавництво «Медуза» (Київ, Україна), BURSA GALLERY (Київ, Україна), Hromadske.UA (Київ, Україна), Національний центр Олександра Довженка (Київ, Україна).

Партнери: British Council / Delegation of the European Union to Ukraine, Charles Stewart Mott Foundation, ERSTE Foundation, European Cultural Foundation, International Renaissance Foundation, Robert Bosch Foundation.

Інформаційні партнери: Hromadske. UA, Український тиждень, Odessa Review, Birdinflight, Політична критика, Prostory, Update, Cultprostir.ua, Телекритика, Хмарочос, Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру