Між агорою та ешафотом: політичний потенціал публічного простору

10995278_10152761368826898_8722150357850170366_n

Четвер, 21 травня 2015, 19:00
Презентація французької мистецької групи Ateliers Populaires de Paris
Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію і презентацію роботи «Гемоніїв поміст» (Gemonian Scaffold) Алікс Галлє та Мурада Ель Гаружа (Ateliers Populaires de Paris), що відбудеться у четвер, 21 травня, о 19:00.

Під час лекції Алікс Галлє та Мурад Ель Гаруж розкажуть про свою роботу «Гемоніїв поміст», представлену на міжнародній виставці «Кажуть, там ти знайдеш своє щастя» у Центрі візуальної культури, та її історичну контекстуалізацію.

«Гемоніїв поміст» – це мобільна ораторська споруда для публічного простору, на створення якої Ateliers Populaires de Paris надихнув малюнок теслі Жірара 1790 року. Назва роботи відсилає до сумнозвісної Scalae Gemoniae – Гемонієвої тераси римських часів, яку використовували як місце страти і публічної демонстрації тіл. Інша важлива аналогія між назвою цього архітектурного об’єкта та його призначенням – це подібність, що існує в англійській мові між словами scaffold, що перекладається як поміст чи ешафот, і scaffoldings – риштування. «Гемоніїв поміст» задуманий авторами як тимчасова агора, що складається зі стандартних елементів риштування, які зазвичай слугують допоміжною структурою при будівництві.

«Гемоніїв поміст» призначений для того, щоб сприяти публічним обговоренням та зібранням усіх видів та в будь-якому контексті, залежно від потреб спільноти. Це функціональна громадська скульптура, що проявляє політичний потенціал публічного простору.

Алікс Галлє – учасниця Паризької народної майстерні. Вивчала медіа-дизайн в Академії дизайну в Ейндховені та моду у ESAA Duperré в Парижі. Її підхід близький до fiction design та науково-дослідних напрямків. Нещодавні проекти Галлє були присвячені таким темам, як біометрична ідентифікація та ігрофіковані взаємодії.

Мурад Ель Гаруж – учасник Паризької народної майстерні. Також є менеджером проектів у Palais des Congrès de Montreuil, де координує ярмарок сучасного мистецтва «Les Hivernales». В 2014 він започаткував незалежний видавничий дім Artefiz та асоціацію по сприянню культурі «L ‘Art est vivant».

Паризька народна майстерня (Ateliers Populaires de Paris) – це кооперативна огранізація, що працює у сфері архітектури, мистецтва та дизайну. Створена в Парижі у жовтні 2014 року п’ятьма професіоналами зі сфер архітектури, культурних досліджень, міського планування, освіти та комунікацій. Паризька народна майстерня займається територіальними дослідженнями, дослідженням мистецтва, розробкою архітектурних проектів та медіа-дизайном.

Презентація відбудеться в рамках виставки «Кажуть, там ти знайдеш своє щастя» та проекту «Експлуатація уяви» що триває в Центрі візуальної культури до з 20 травня по 15 червня 2015 року.

Вхід вільний

Проект проходить за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург
роза

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua