Микола Рідний «УКРИТТЯ»

Erstestiftunglogo_E2

25 квітня – 14 травня 2014

Центр візуальної культури запрошує на відкриття виставки Миколи Рідного «Укриття», що відбудеться у п’ятницю, 25 квітня о 19:00 за адресою:
Київ, вул. Петрівська, 34.

Протягом останніх тижнів на дошках оголошень в державних установах почали з’являтися плани розташування бомбосховищ в місті Києві. Несподівано, здавалося б, майже археологічний пласт міської архітектури набув нової актуальності. Загроза надзвичайного стану, страх війни, відчуття неконтрольованості (гео)політичних процесів перетворили місто з простору можливостей та публічної взаємодії на мережу потенційних сховків. Колективний ентузіазм Майдану змінюється пошуком приватних анклавів безпеки, індивідуальних шляхів відступу.

Через урбаністичний феномен укриття  від бомбосховищ та бункерів періоду Холодної війни до саморобних імпровізованих сховків, породжених страхом економічних та політичних катаклізмів, Микола Рідний звертається до проблеми місця та долі індивіда на перехресті глобальних процесів. Політичне та соціальне уявне сучасної людини, колективні фобії та страхи, але також і винахідливість в індивідуальному вирішенні системних проблем, входять в зону мистецького дослідження Рідного.

Виставка проходить в рамках проекту Центру візуальної культури Unrendered Spaces та за підтримки ERSTE Foundation.

Виставка працює з 26 квітня по 14 травня, з вівторка по неділю, з 12:00 до 19:00.
Адреса: Київ, вул. Петрівська, 34.

Микола Рідний народився в 1985 році в Харкові, де живе і працює зараз. Закінчив Харківську Державну академію дизайну та мистецтв. У 2005-му став співзасновником та куратором галереї-лабораторії SOSкa  організованого митцями простору для розвитку культурного середовища Харкова.
Через відео, скульптуру та інсталяцію Микола Рідний здійснює критичну рефлексію над суспільно-політичним контекстом пострадянського простору. Його мистецькі повідомлення часто будуються за допомогою поєднання документальних фільмів із традиційною фігуративною скульптурою чи знайденими об’єктами.

Unrendered Spaces  серія експозицій, присвячених стратегіям сприйняття міського та позаміського середовища, можливостям його дослідження засобами мистецтва. Зосереджуючись на точках перцептивної багатозначності у трактуванні життєвого простору, проект має на меті розіграти політичні, суспільні, естетичні зони напруження в його означенні.
Центр візуальної культури був заснований 2008 року з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 150 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок.

http://unrenderedspaces.tumblr.com/
http://vcrc.org.ua/