Лекція Ірини Сандомірської

revengeofmemory

Неділя, 24 травня, 2015, 19:00

Чорний вогонь на чорному полум’ї:
досвід тіла і політична теорія в «Записках блокадної людини» Лідії Гінзбург

Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію історика радянської культури Ірини Сандомірської, що відбудеться у неділю, 24 травня, о 19:00 в рамках освітнього проекту «Помста пам’яті: Друга світова війна у політичних та культурних наративах».

Якщо критично поставитися до поняття і концепції колективної пам’яті, можна побачити, як поточний академічний і політичний дискурс під знаком колективної пам’яті призводить до фетишизації і коммодіфікаціі минулого і перетворює його в предмет символічної комерції та біополітичного менеджменту. Блокада успішно чинить опір цьому, вся історія її офіційної меморіалізації виявилася історією забуття і мовчання реального досвіду. Блокаду намагаються представити як щось надзвичайне, state of exception (Джорджо Агамбен), тобто скасування закону у широкому розумінні, відповідно, тоді блокада незбагненна і її структури не відтворюються в інших соціальних контекстах. «Записки блокадної людини» Лідії Гінзбург, блискучого теоретика ленінградської катастрофи, яка пережила і осмислила блокаду, мають величезну цінність для розуміння state of exception як економії сенсу і життя, а також спадкоємності і глибокої спільності між «патологією» надзвичайного стану і «нормою» мирного часу.

Ірина Сандомірська – філолог, історик радянської культури, професор Університету Седертерна (Швеція), авторка праць «Книга про батьківщину. Досвід аналізу дискурсивних практик» (2001), «Блокада в слові. Нариси критичної теорії та біополітики мови» (2013).

Вхід вільний

Лекція відбудеться в рамках освітнього проекту «Помста пам’яті: Друга світова війна у політичних та культурних наративах», присвяченого критичному осмисленню дискурсу Другої світової, актуалізованого останніми подіями в Україні, аналізу політичних, риторичних, медійних стратегій використання історичного досвіду війни, виробництву способів роботи з повоєнним досвідом.

Проект реалізовано за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля
BL3_RM_KIru_4C

Партнер проекту:
dovzhenko

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua