Лекція учасника групи IRWIN Борута Вогельника

b-1

П’ятниця, 22 травня 2015, 19:00
Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію учасника групи IRWIN Борута Вогельника «State in time», що відбудеться у п’ятницю, 22 травня, о 19:00.

1992 року колектив Neue Slowenische Kunst («Нове словенське мистецтво») утворив нову державу – NSK. Після колапсу соціалізму на початку 1990-х, водночас із виникненням численних нових республік (у тому числі Словенії), NSK також вирішили втілити себе у формі держави. Проте, цю державу визначає не її територія, а насамперед спосіб мислення, що втілюється у різних проектах, які слідують один за одним у часі, окреслюючи її образ та зміст.

Наразі вже кілька тисяч людей стали громадянами NSK, зберігаючи при цьому свої попередні громадянства. Значна їх частина походить із так званого «першого світу» і має стосунок до сучасного мистецтва. Але все ж, найбільша кількість паспортів була видана в Сараєво 1995 року, під час війни, коли мешканці Боснії та Герцеговини мали значні труднощі з перетином кордону власної країни. Хоча паспорти NSK і не передбачали можливості подорожувати, люди на власний ризик використовували їх як функціональну заміну для своїх офіційних паспортів, небезпека від яких була ще більшою. Кілька років тому заявки на паспорт NSK почали надходити з Африки, зокрема, з Нігерії. Навряд чи інтерес людей, що замовляли доволі коштовні посвідчення особи, пов’язаний з мистецтвом. Схоже на те, що у «третьому світі» паспорти NSK перестали бути художніми артефактами. Найцікавіше – чому, де, кому і як вони приносять користь сьогодні.

Борут Вогельник – словенський художник, співучасник групи IRWIN та мистецької організації Neue Slowenische Kunst, доцент Академії візуального мистецтва в Любляні.

Лекція відбудеться в рамках виставки «Кажуть, там ти знайдеш своє щастя» та проекту «Експлуатація уяви» що триває в Центрі візуальної культури з 20 травня по 15 червня 2015 року.

Мова лекції – англійська

Вхід вільний

Проект проходить за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург
роза

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua