Лекція Тараса Федірка “Прозорість: кібернетична утопія антикорупції”

П’ятниця, 29  вересня, 19:00

Лекція Тараса Федірка “Прозорість: кібернетична утопія антикорупції” відбудеться в рамках виставки “Сірий куб”. 

З початку 1990-х, боротьба з корупцією стала об’єктом численних програм міжнародного розвитку, предметом глобальних кампаній громадянського суспільства, а також умовою надання міжнародної допомоги. За словами антрополога Стівена Семпсона, за цей час зросла ціла “індустрія антикорупції”, чиї “воїни доброчесності” обрали прозорість за свою головну зброю. Чому? Як саме антикорупційні активісти, чиновники, працівники міжнародних організацій і грантодавці пізнають корупцію, як вони формулюють рецепти боротьби з нею, і чому саме в прозорості вони вбачають секрет політичного і економічного розвитку? Іншими словами, важливо зрозуміти, як корупція і прозорість стають “глобальними абстракціями” в контексті роботи конкретних організацій.

У свої лекції “Прозорість: кібернетична утопія антикорупції” Тарас Федірко розгляне становлення і розвиток Ініціативи з прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative), чия історія допоможе зрозуміти роль глобальних абстракцій у становленні міжнародної антикорупційної індустрії. Аналіз кейсу Ініціативи дозволить розвинути критику антикорупційного знання — уявлень і теорій про політичні механізми корупції та емансипативний, трансформістський потенціал прозорості, що лягли в основу перетворення згаданої Ініціативи на глобальну модель антикорупційної політики, яка застосовується в 50 країнах і, зокрема, в Україні.

Тарас Федірко — політичний антрополог, науковий співробітник Відділу соціальної антропології Кембриджського університету. Проводив етнографічне дослідження в одному з департаментів уряду Великобританії та серед антикорупційних громадських організацій в Лондоні. Зараз Федірко працює над монографією про трансформацію урядових структур і практик у Великобританії під впливом лобізму міжнародних антикорупційних організацій та корпорацій. У Києві він працює над своїм наступним дослідженням — про практики та ідеї свободи слова в українській журналістиці.

Виставка “Сірий куб” присвячена феномену корупції. Пов’язаний з політичними або соціологічними проблемами, цей феномен має художній потенціал. Перефразування, “евфемізми”, створення таємних знакових систем – ці форми корупційної поведінки можна сприймати як художні техніки, що перетворюють реальність на вигадку. Осмислюючи себе в умовах сірої демократії та сірої економіки, художники та художниці вивчають, як корупційна логіка перекроює тканину соціального, і виводять у поле видимого антропологічний, історичний та естетичний виміри корупції.

Кураторка – Катерина Міщенко.

Виставка триває до 8 жовтня. Години роботи виставки: вівторок – неділя, 14:00 – 20:00. У понеділок виставка не працює.

Вхід вільний.

В рамках проекту “Bestechend”, що здійснюється у співпраці між Goethe-Institut в Україні та Федеральним центром політичної освіти bpb за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation

350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційний партнер — Hromadske.UA