Лекція Ламії Міссауї

LM4

Четвер, 11 червня 2015, 19:00

Трансмігранти: провідники ринкового капіталізму

Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Французький інститут в Україні та Центр візуальної культури запрошують на лекцію Ламії Міссауї, що відбудеться у четвер, 11 червня, о 19:00.

Протягом останніх десяти років, соціологи говорять про виникнення та поширення нової форми міграцій – трансміграцію. Трансмігранти походять або з бідних країн (Балкани, Кавказ, Близький та Середній Схід, Магриб, Латинська Америка), або з бідних верств населення багатих країн, вони здійснюють подорожі у кілька тисяч кілометрів різними країнами та повертаються додому, їхня головна діяльність – продаж контрабандних товарів або послуг. Це такі собі сучасні розповсюджувачі, які торгують для бідних верств населення – poor-to-poor або «між бідними».

Цей феномен дозволяє великим міжнародним компаніям завойовувати величезний світовий ринок бідних. Тож до добре відомої мобілізації міжнародних професійних еліт, що служить всюдисущій глобалізації, додається не так чітко ідентифікована мобілізація бідного населення. Головним економічним гравцям глобалізації бідні потрібні не тільки як клієнти, бо ж, можливо, і вигідно виробляти доступні їм товари, але й як антрепренери тіньового світу підпільної економіки, як провідники поза правилами та законами офіційних мереж.

Ламія Міссауї – викладачка та наукова співробітниця Університету Версаль-Сен-Кентен-ан-Івелін, соціолог та антрополог. Теми її досліджень стосуються, зокрема, міжнародних професійних переміщень, виникнення економічних ініціатив в процесі міграції, умов та форм соціальних поєднань між іноземними мігрантами і корінним населенням, виключеним з економічних процесів у європейських містах.

Лекція відбудеться в рамках циклу «Міграції, ідентичності, території», розробленого Французьким Інститутом і присвяченого дослідженню проблем міграцій, кордонів та регіональної ідентичності в рамках Європейського Союзу, які знаходять відлуння в сучасній ситуації в Україні.

Робоча мова – французька з послідовним перекладом на українську

Вхід вільний

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Організаційний партнер:
IFU_LOGO

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua