Лекція Вільфріда Їльге

unnamed
П’ятниця, 29 травня, 2015, 19:00

Пам’ять про Другу світову війну в тіні “Русского мира”. Історичні політики та культура колективної пам’яті в Україні від Януковича до війни на Донбасі

Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію історика Вільфріда Їльге, що відбудеться у п’ятницю, 29 травня о 19:00 в рамках освітнього проекту «Помста пам’яті: Друга світова війна у політичних та культурних наративах».

Центральною темою лекції Вільфріда Їльге стане аналіз політики памяті про Другу світову війну та її ролі в конфлікті на сході України.

Історична політика була ключовим елементом в російській інформаційній війні проти революції на Майдані. Основним пропагандистським прийомом в цій війні стала експлуатація злегка модифікованого радянського міфу Великої вітчизняної війни, в світлі якого події Майдану були представлені як «фашистський переворот».

Однак, щоб зрозуміти ефект російської пропаганди, варто звернутися також і до аналізу місцевих культурних політик останніх років. Особливу увагу варто звернути на політики ідентичності, впроваджувані українськими регіональними елітами. На думку Вільфріда Їльге, саме регіональні еліти створили ґрунт для сепаратистських настроїв, які були пізніше мобілізовані ідеологами «Русского мира».

Вільфрід Їльге – історик, викладач Лейпцизького університету, спеціаліст з сучасної історії та політики України. Основним полем його наукових інтересів є націоналізм у Центральній Європі, історичні політики та політики ідентичності в пост-радянській Україні, особливо політики памяті про Другу світову війну.

Вільфрід Їльге також працює в галузі політичного консалтингу членів Німецького та Європейського парламенту, входив до складу експертної групи з розробки стратегій стабілізації України протягом російсько-української кризи.

Вхід вільний

Лекція відбудеться в рамках освітнього проекту «Помста пам’яті: Друга світова війна у політичних та культурних наративах», присвяченого критичному осмисленню дискурсу Другої світової, актуалізованого останніми подіями в Україні, аналізу політичних, риторичних, медійних стратегій використання історичного досвіду війни, виробництву способів роботи з повоєнним досвідом.

Проект реалізовано за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля
BL3_RM_KIru_4C

Партнер проекту:
dovzhenko

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319 cultprost

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт.

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua