Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017: програма четвертого тижня

 

13–19 листопада, понеділок – неділя

У понеділок, 13 листопада, о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») британський художник Пол Чейні розкаже про свій проект «Діаграми Донецького синдрому». У 2011–2014 роках Чейні досліджував історію Донецька як вузлової точки в універсальній геологічній реальності. В результаті він створив 160-метрову діаграму міста, в якій розкрита історія кожного хімічного елемента, необхідного для комерційн­ого виробництва вугілля і сталі – від початку Всесвіту до дня, коли Донецьк опинився у зоні війни. Інсталяція цієї діаграми в Донецьку була припинена з початком війни: соціально-політичні фактори, які автор намагався зрозуміти, подіяли на його роботу, наче реактиви. Вхід вільний.

У вівторок, 14 листопада, о 16:00 в літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини (вул. Терещенківська, 5, кв. 1, 3, м. «Театральна») відбудеться кураторська екскурсія виставкою «Свято скасовано!». На виставці представлені художні роботи, що розповідають про феномен колективного забуття, практики цензури, про образи історичного часу та революційні жести, про волю до соціальної творчості. До експозиції виставки в музеї-квартирі Павла Тичини увійшли архівні матеріали випадків радянської цензури та приклади окремих практик цензури в сучасній Україні та на пост-радянському просторі. Куратори виставки, учасники та учасниці міждисциплінарного кураторського об’єднання «Худрада» прокоментують свої експозиційні рішення. Відвідувачам буде надана єдина за весь час роботи виставки можливість побачити повну експозицію, після чого її буде змінено. Вхід вільний.

О 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться лекція-перформанс американського художника Ноа Фішера «Знімки з майбутніх окупацій». Ноа Фішер поєднує свою мистецьку практику з написанням текстів та участю в рухах за економічну й соціальну справедливість. Як ініціатор руху «Окупуй музеї» та Всесвітньої фракції ультра-розкоші (Global Ultra Luxury Faction) він зосереджується на нерівності, поширюваній культурними інституціями. Тривалий час співпрацює із берлінським експериментальним театром andcompany&Co. Його роботи виставлялися зокрема в Музеї Ґуґґенхайма, Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA), на 56-й Венеційській бієнале, 7-й Берлінській бієнале, бієнале Музею Вітні 2017. Вхід вільний.

У середу, 15 листопада, о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться зустріч з автором «Тарілки» архітектором, хуожником та композитором Флоріаном Юр’євим, а також перше публічне обговорення проекту реконструкції комплексу УкрІНТЕІ, що може перетворити будівлю на частину торговельно-розважального комплексу «Ocean Mall»В обговоренні візьмуть участь: Оксен Лісовий віце-президент Малої академії наук, ініціатор створення Музею науки в приміщенні УкрІНТЕІ; Богдан Шкрогаль автор проекту реконструкції будівлі УкрІНТЕІ; представники Спілки архітекторів України та інституту «Київпроект»; Борис Блаженний та Олексій Астахов автори реконструкції оригінальної звукової системи лекційного залу УкрІНТЕІ. Вхід вільний.

У четвер, 16 листопада, о 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться четвертий показ в рамках серії «Український революційний кіноавангард» фільму Миколи Шпиковського «Шкурник» (1928). Вхід вільний.

У п’ятницю, 17 листопада, o 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться показ фільму «Ні! Ні! Ні!» (2017) та прем’єра серіалу «Озброєні та небезпечні» (2017) українського художника Миколи Рідного. Герої короткометражного фільму «НІ! НІ! НІ!» молоді мешканці Харкова, чиє двадцятиріччя співпало з початком війни на сусідньому Донбасі. Усі вони реагують на політичні події та осмислюють їх через специфічні стосунки з міським простором та реальністю соціальних медіа. «Озброєні та небезпечні» це міні-серіал, знятий на смартфон. Його тема загальна мілітаризація українського суспільства і зокрема ставлення молоді до насилля та зброї. Автор осмислює відображення крихкого стану суспільства і водночас різні режими рухомого зображення, природою виникнення яких є інтернет та кіноіндустрія. Короткі епізоди, зняті під час вечірок, прогулянок, випадкових ситуацій у місті, що сталися з автором та його друзями, поєднуються із відео політичних радикалів, знайденими в інтернеті, або фільмами на історичну тематику. Після показів відбудеться дискусія за участі автора. Вхід вільний.

А о 23:00 у клубі «Otel’» (вул. Нижньоюрківска, 31, м. «Тараса Шевченка ») відбудеться техно-вечірка «Оракул #2» (OraCool #2). Гратимуть виключно жінки: гостя з Копенгагена (Данія) Mama Snake, а також українські ді-джейки Adelina, Karine та Ponura. Квитки можна буде придбати на вході. Ціна квитка: до 00:00 100 гривень, після 00:00 200 гривень. 

У суботу, 18 листопада, о 16:00 у Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, м. «Контрактова площа») в рамках експериментальної радіомайстерні Радіо Інтернаціонал відбудеться перфоманс «Video Action» музиканта та художника Дейва Філіпса (Швейцарія) та обговорення феномену звукового активізму, його цілей та викликів, а також концепції  «людинозвіра». Вхід вільний.

О 19:00 в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться лекція-перформанс білоруської художниці Ольги Сосновської «горіти, пломеніти, світитися, спалахувати, виблискувати, мерехтіти, тліти, палати». Художниця досліджує офіційні радянські та пострадянські свята, урочистості та ритуали, а також техно-рейв культуру та її політичний вимір. У лекції-перформансі вона розкриє тему візуального задоволення, звертаючись до використання салютів та фаєрів у різних контекстах від масових свят до протестів. Вхід вільний.

У неділю, 19 листопада, о 14:00 відбудеться воркшоп Еліа Моретті (Італія/ Чехія) «Звукова прогулянка по звуковому ландшафту й ритми міста», присвячений звуковому пейзажу та ритму. Воркшоп відбудеться у міському просторі. Зустріч та початок воркшопу біля Інституту наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська»). Вхід вільний.

О 18:30 в рамках експериментальної радіомайстерні Радіо Інтернаціонал в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться лекція Еліа Моретті (Чехія) про екологічний підхід до звуку «Вслухаючись у місце». Вхід вільний.

О 20:00 в рамках експериментальної радіомайстерні Радіо Інтернаціонал в Інституті наукової, технічної та економічної інформації, «Тарілка» (вул. Антоновича, 180, м. «Либідська») відбудеться концерт Дейва Філіпса (Швейцарія) «Мутації», що представляє результати дослідження часово-просторового співвідношення органів чуття людей та комах. Вхід вільний.

Організатор – Центр візуальної культури (Київ, Україна).

Інституційні партнери: Avtonomi Akadimia (Афіни, Греція), Columbia Global Centers | Paris (France), DAAD Artists-in-Berlin Program (Берлін, Німеччина), De Balie (Амстердам, Нідерланди), Depo (Стамбул, Туреччина), Depot (Відень, Австрія), documenta 14 (Афіни/Кассель, Греція/Німеччина), European Alternatives (Париж, Франція), Forum Transregionale Studien (Берлін, Німеччина), Institute for Human Sciences (Відень, Австрія), Political Critique (Варшава, Польща), Shedhalle (Цюрих, Швейцарія), Studio 14 (Афіни, Греція), Transeuropa Festival 2017 (Мадрид, Іспанія), tranzit.cz (Прага, Чехія), видавництво «Медуза» (Київ, Україна), BURSA GALLERY (Київ, Україна), Hromadske.UA (Київ, Україна), Національний центр Олександра Довженка (Київ, Україна).

Партнери: British Council / Delegation of the European Union to Ukraine, Charles Stewart Mott Foundation, ERSTE Foundation, European Cultural Foundation, International Renaissance Foundation, Robert Bosch Foundation.

Інформаційні партнери: Hromadske. UA, Український тиждень, Odessa Review, Birdinflight, Політична критика, Prostory, Update, Cultprostir.ua, Телекритика, Хмарочос, Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру, PinchukArtCentre