Катажина Ґурна: «Я художниця, але це не означає, що я працюю безплатно»

z11770566Q,Zbigniew-Libera-zapowiada-strajk-artystow-w-maju-2

Понеділок, 15 грудня 2014, 19:00
Центр візуальної культури (Київ, вул. Глибочицька, 44, 2 поверх)

Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на зустріч із художницею та громадянською активісткою Катажиною Ґурною (Варшава), що відбудеться у понеділок, 15 грудня, о 19:00.

2012 року в Польщі відбувся перший в історії страйк художників та художниць. Символом цього страйку стало фото художника Збіґнєва Лібери з підписом: “Я художник, але це не означає, що я працюю безплатно”. Це вперше привернуло увагу до того факту, що чимало художників та художниць фактично живуть на межі зубожіння, без жодних соціальних гарантій. Громадянський форум сучасного мистецтва, до якого належить художниця Катажина Ґурна, зміг запровадити до публічного дискурсу переконання, що творчий процес художників та художниць є різновидом праці, отже, він має бути винагороджений, а представники та представниці творчих професій мають отримувати соціальні гарантії. Яким чином художники та художниці можуть впливати на своє соціальне становище? Про це та інші питання йтиметься на зустрічі з Катажиною Ґурною.

Катажина Ґурна – художниця, громадянська активістка (Варшава). Навчалася в майстерні “Ковальня” Варшавської академії мистецтв під керівництвом професора Ґжеґожа Ковальського (разом із Павлом Альтхамером, Артуром Жмієвським, Катажиною Козирою та іншими). Працює передусім в жанрі фотографії, відео та скульптури. Членкиня Громадянського форуму сучасного мистецтва. Протягом багатьох років пов’язана із середовищем “Політичної критики”.

Робоча мова – англійська

Вхід вільний

Захід відбудеться в рамках виставки «Локаут», організованої Центром візуальної культури спільно із Центром сучасного мистецтва Kronika (Битом, Польща) за сприяння Міністерства культури і народної спадщини Польщі
Мінкультури

За підтримки ERSTE Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b6319

Центр візуальної культури (ЦВК) був заснований 2008 року з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 150 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок.

Контакти:

+38097 436 98 99 (Юстина Кравчук)
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua