ДНІ “ПОЛІТИЧНОЇ КРИТИКИ” У ХАРКОВІ

28-30 листопада 2012 в Харкові відбудуться Дні “Політичної критики” – часопису та інтелектуального середовища Центру візуальної культури (Київ). В рамках Днів відбудеться презентація нового, четвертого номеру “Політичної критики”, читання п’єси драматурга Павла Демірського “Веселкова трибуна”, лекція театрального критика Іґора Стокфішевського “Як театр змінює реальність?” та дискусія “Любов і ненависть до іншого”.

28 листопада о 18:00 у ЄрміловЦентрі (пл. Свободи, 4) відбудеться презентація журналу “Політична критика” за участі Сергія Жадана, Лесі Кульчинської, Миколи Рідного, Назарія Совсуна та Іґора Стокфішевського.

Новий номер “Політичної критики” – про мистецтво як знаряддя боротьби, соціальної критики та способу політичного висловлювання. Окремі розділи цього числа присвячено аналізу справи гурту Pussy Riot та інтерв’ю з політично зангажованими митцями, зробленими художнім редактором журналу Артуром Жмієвським. В числі також вміщено український переклад п’єси Павла Демірського “Веселкова трибуна” та спеціальний проект – праці українських та польських художників, створені за мотивами Євро-2012. Серед авторів номеру – Євгенія Бєлорусець, Олександр Володарський, Єкатєріна Дьоґоть, Сергій Жадан, Артур Жмієвський, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Томаш Пйонтек, Олексій Радинський, Микола Рідний, Василь Черепанин, Кеті Чухров.

29 листопада о 19:00 в театрі-студії “Арабески” (вул. Громадянська, 25/5) відбудуться читання п’єси “Веселкова трибуна” польського драматурга Павла Демірського та виступ літературного критика Іґора Стокфішевського.

П’єса “Веселкова трибуна” – це результат масштабної містифікації, здійсненої радикальним польським драматургом Павлом Демірським напередодні Євро-2012. Від імені анонімної групи польських футбольних фанатів Демірський розпочав кампанію в мас-медіа для створення спеціального сектору на футбольних стадіонах для фанатів гомосексуальної орієнтації. Ця містифікація, що отримала величезний розголос у польському суспільстві, стала матеріалом п’єси “Веселкова трибуна”, надзвичайно актуальної в Україні з огляду на теперішній законодавчий наступ на права секс-меншин.

Після читання п’єси в театрі-студії “Арабески” відбудеться виступ Іґора Стокфішевського на тему “Як театр змінює реальність?” та дискусія (модератор – Зураб Аласанія).

30 листопада о 17:30 у Харківській муніципальній галереї (вул. Чернишевська, 15) відбудеться дискусія на тему: “Любов і ненависть до іншого” за участі Катерини Міщенко (журнал “Простори”), Анастасії Рябчук (журнал “Спільне”) та Назарія Совсуна (журнал “Політична критика”), де редактор(к)и трьох українських інтелектуальних видань говоритимуть про можливості перетворення нетерпимості в солідарність у політичному, соціальному й культурному полях.

Події відбуваються в рамках проекту “Культура трансформації”, співорганізованого Центром візуальної культури та журналом “Політична критика” за підтримки Міністерства культури і народної спадщини Польщі. 

Медіа-партнери: ArtUkraine, Коридор, ТелеКритика, ВідеоТека.