Дискусія «ПІДПІЛЛЯ, ЕСКАПІЗМ ТА УТОПІЯ»

Erstestiftunglogo_E2
Середа, 14 травня 2014, 17:00

Центр візуальної культури запрошує на дискусію «Підпілля, ескапізм та утопія», що відбудеться в рамках виставки Миколи Рідного «Укриття» у середу, 14 травня о 17:00 за адресою: Київ, вул. Петрівська, 34.
Серед учасників – Олександр Бурлака, Ольга Папаш, Микола Рідний, Василь Черепанин.

За ескапізмом завжди стоїть прагнення іншого світу. Це прагнення може знаходити втілення в індивідуальному пошуку альтернативного «способу життя», втечі у «внутрішній світ» чи в ґетто закритої спільноти однодумців.
Барикади Майдану стали свідченням того, що укриття може бути не лише втечею, але й плацдармом для опору та місцем народження утопії – нової моделі соціальної взаємодії. Ескапізм, втеча в укриття замкнутого мікросвіту може стати необхідним кроком як для реваншу пригнобленого чи забутого, так і для народження нового. Однак на марґінесах кожної утопії, як і на кордонах будь-якої закритої зони, рано чи пізно починає майоріти фантом «ворога», «чужого».
Яким може бути майбутнє сучасних укриттів? Чи містять вони сьогодні утопічний потенціал? Чи можлива солідарність в умовах підпільної війни та політично-економічної кризи?

Виставка Миколи Рідного «Укриття» проходить в рамках проекту Центру візуальної культури Unrendered Spaces та за підтримки ERSTE Foundation.
Виставка працює з 26 квітня по 14 травня, з вівторка по неділю, з 12:00 до 19:00. Адреса: Київ, вул. Петрівська, 34.

Unrendered Spaces – серія експозицій, присвячених стратегіям сприйняття міського та позаміського середовища, можливостям його дослідження засобами мистецтва. Зосереджуючись на точках перцептивної багатозначності у трактуванні життєвого простору, проект має на меті розіграти політичні, суспільні, естетичні зони напруження в його означенні.
Центр візуальної культури був заснований 2008 року з метою створення міждисциплінарного середовища для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання та політики. З того часу ЦВК провів понад 150 наукових та дискусійних заходів за участі українських та міжнародних науковців, а також близько 20 художніх виставок.
http://unrenderedspaces.tumblr.com/