Дискусія “За кулісами мрії: вразлива праця як модус сучасності”

%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bc-%d0%bc%d1%80%d0%b8%d0%b8

Середа, 23 листопада, 19:00

В рамках “Місяця документального кіно” від Французького інституту в Україні у співпраці з “Політичною критикою” відбудеться показ фільму “Дякую, шефе” режисера Франсуа Рюффена — лівого активіста, журналіста та засновника газети “Факір” (араб. “Бідність”). Ця документальна стрічка мала великий резонанс у Франції та Європі під час прем’єри в лютому 2016 року і здобула надзвичайну популярність серед французьких глядачів на хвилі протестів Nuit Debout! («Нічне стояння»).

Дискусія “За кулісами мрії: вразлива праця як модус сучасності” відбудеться навколо фільму і буде присвячена сучасному модусу праці у світі загалом, та в Україні зокрема.

Тема праці в українському суспільстві невидима і непопулярна. Герої сучасності — це “вовки з Wall Street”, успішні менеджери та стартапери. Але за фасадом історій успіху криються тисячі інших історій: історій робітників, чиї робочі місця були “оптимізовані” чи прекаризовані ефективними менеджерами. Завдяки аутсорсингу та переносу капіталу у країни з дешевою робочою силою навіть робітники заможних країн Західної Європи з офіційною добре оплачуваною роботою більше не можуть почуватися безпечно. Масштабні звільнення заради збереження високих прибутків власників компаній та скорочення соціальних гарантій — тенденція, яку можна спостерігати у країнах першого світу протягом останніх десятиліть. Вона ж породжує опір на кшталт цьогорічних протестів у Франції.

Учасники та учасниці дискусії:

Оксана Дутчак — соціологиня, заступниця директорки Центру соціальних і трудових досліджень.
Тимофій Мілованов — економіст, Почесний президент Київської школи економіки.
Георгій Сандул — юрист Громадської організації “Трудові ініціативи”.
Ваель Амр — президент компанії “Fragweres”.

 

Вхід вільний.

Організатор: Політична критика

 f1bKhBGEAoI

Партнери: Центр візуальної культури, Французький інститут в Україні

 IFU_LOGO

За підтримки: ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation


350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black