ВИСТАВКА ГРУПИ МЕЛЬНИЧУК-БУРЛАКА «КРАЩЕ, ГІРШЕ, ЩЕ ГІРШЕ»

af-A3

26 лютого – 27 березня 2016
ВИСТАВКА ГРУПИ МЕЛЬНИЧУК-БУРЛАКА
КРАЩЕ, ГІРШЕ, ЩЕ ГІРШЕ

У п’ятницю, 26 лютого, о 19:00 в Центрі візуальної культури відбудеться відкриття виставки групи Мельничук-Бурлака «Краще, гірше, ще гірше», яка триватиме до 27 березня.

У проекті «Краще, гірше, ще гірше» Іван Мельничук та Олександр Бурлака застосовують ключові поняття архітектури та урбаністики для пояснення політичних та воєнних процесів, що наразі охоплюють земну кулю. Наприклад, як сталося, що поняття «моста» в політичному лексиконі почало позначати «дружбу», «єднання», «злагоду»? Адже, з точки зору історії архітектури, міст – це передусім військове знаряддя, що служить для захоплення нових територій та встановлення ефективного контролю над ними. Відправною точкою проекту є сучасний пропагандистський проект побудови моста через Керченську протоку, що має поєднати окупований Крим із материковою Російською Федерацією.

В основі проекту лежить робота, створена для виставки «Телефонні дзвінки з цвинтаря та інші історії: виставка проти прихованої війни в Україні» в Академії світового мистецтва, Кьольн (куратори Єкатєріна Дьоґоть та Девід Ріфф).

«Ідея зв’язати дві точки по прямій – це реалізація математичної абстракції. Головна функція мосту не змінилася – зайняти працею військовополонених. Подальше обіцяне чудо економічного розквіту явно пов’язано з імітацією жертвопринесення. Супермости сучасності – це гігантські жертовники над морем крові».

«Міст, що проходить над нами, поєднує Росію і Європу. Міст між двома «благополуччями». Країни, що знаходяться в цій зоні, розцінюються і Європою, і Росією як країни-гарніри, що доповнять основну страву».

Група Мельничук-Бурлака

Виставка працює щодня, окрім понеділків, з 13 до 20 години
Вхід на виставку вільний

Група Мельничук-Бурлака існує з 2013 року (раніше Іван Мельничук та Олександр Бурлака були учасниками «Групи предметів»). У своїй практиці група ставить під питання роль, ідеологію та відповідальність архітектора сьогодні. Група Мельничук-Бурлака брала участь у Першій трієнале в Берґені («Берґенська асамблея»), у виставках номінантів на премію PinchukArtCentre 2013 та 2015 років, у виставці «Телефонні дзвінки з цвинтаря та інші історії» в Академії світового мистецтва (Кьольн) тощо. 2014 року в Центрі візуальної культури відбулася виставка групи Мельничук-Бурлака «Острів».

Олександр Бурлака – архітектор, художник, мешкає та працює у Києві. Молодший науковий співробітник Національного художнього музею України.

Іван Мельничук – архітектор, художник, мешкає та працює в Києві. Співзасновник фонду «Метод».

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation:
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт. Центр візуальної культури також виступив організатором Київської бієнале 2015 «Київська школа».

Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44, 2-ий поверх)

Контакти:

+380676695457 Ганна Циба
+380639535143 Наталка Нешевець
www.facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc@vcrc.org.ua