АРТУР ЖМІЄВСЬКИЙ У КИЄВІ – ПРОГРАМА ЗАХОДІВ (7-9.10.2012)

 

7-9 жовтня 2012 року на запрошення Центру візуальної культури та журналу “Політична критика” Київ відвідає Артур Жмієвський – режисер, куратор, публіцист, учасник 51-ї Венеційської бієнале (2005), Documenta 12 (2007) та Manifesta 5 (2004). У 2012 році Жмієвський виступив куратором 7-ї Берлінської бієнале. Артур Жмієвський є художнім редактором журналу “Політична критика” (Krytyka Polityczna).

7 жовтня о 16:00 Артур Жмієвський візьме участь у презентації четвертого номеру української версії часопису “Політична критика” на “Книжковому Арсеналі” (Мистецький Арсенал, вул. Лаврська, 12, Журнальний зал) в рамках колективного проекту “Спільний політичний простір”. Під час дискусії йтиметься, зокрема, про маніфест Артура Жмієвського “Забути страх”, опублікований у новому числі “Політичної критики” разом із серією інтерв’ю з політично заангажованими художниками, зробленими Жмієвським під час підготовки 7-ї Берлінської бієнале. У презентації візьмуть участь редактор(к)и “Політичної критики” Леся Кульчинська, Олексій Радинський та Василь Черепанин. Робоча мова – англійська.

8 жовтня о 19:00 у Центрі візуальної культури (вул. Костянтинівська, 26 кінотеатр, “Жовтень”) відкриється виставка Артура Жмієвського “Демократії”. З 2008 року Жмієвський працює над циклом фільмів, що будуть показані у Центрі візуальної культури в форматі мультимедійної виставки. “Демократії” – серія фільмів, що документують різноманітні політичні події в усьому світі. Камера Жмієвського стає свідком та водночас учасником протестних мітингів, демонстрацій жалоби, масових заворушень, святкувань спортивних перемог, історичних реконструкцій тощо. “Демократії” є першою персональною виставкою Жмієвського в Україні.

9 жовтня о 19:00 в кінотеатрі “Жовтень” (зала “Класик”) відбудеться перегляд фільму Артура Жмієвського “Катастрофа”. Цей фільм – запис реакції польського суспільства на катастрофу президентського літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Жмієвський задокументував численні публічні акції, що відбулися після цієї події – від народної жалоби до сутичок під президентським палацом – та дослідив перетворення суспільної свідомості під впливом медійних та політичних маніпуляцій. Після перегляду відбудеться обговорення за участі автора фільму (англійською мовою).

Візит Артура Жмієвського до Києва відбувається в рамках проекту “Культура трансформації”, співорганізованого Центром візуальної культури та журналом “Політична критика” за підтримки Міністерства культури і народної спадщини Польщі. Партнери проекту – Польський інститут у Києві та кінотеатр “Жовтень”.